Engelli kimlik kartı her engelli vatandaşa tanınmış bir haktır. Engelli kimlik kartlarının sağladığı birçok kolaylık ve fayda bulunmakta. Peki, engelli kimlik kartı nerelerde kullanılır? Hepsi haberimizde...
Yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan kişilere özel bir karttır. Engelli bireyler bu sayede; engelli kişilere sunulan hizmetlerden ve haklardan yararlanabilmektedirler. Engelli kimlik kartı nerelerde kullanılır? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…
19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere engelli kişilere verilen kimlik kartıdır. Engelli kimlik kartı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (%40) veya daha yüksek bir oranda kaybeden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan özürlü bireylere verilmektedir.
ENGELLİ KİMLİK KARTI NERLERDE KULLANILIR?
Engelli kimlik kartının faydaları oldukça fazladır. Engelli kimlik kartı sayesinde, her türlü kurum ve kuruluşta çeşitli ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz. İşte engelli kimlik karınının kullanıldığı yerler ve faydaları:
– Devlet tiyatroları özürlü kimlik kartı olan vatandaşlarımızdan ücret almamaktadır.
-Sinemalarda öğrenci indirimi oranında indirim uygulanmaktadır.
– Cep telefonu operatörlerinde ve internet kullanımında indirimler uygulanmaktadır.
– Türk Hava Yolarında iç hat uçuşlarda %20, dış hatlarda %40 indirim uygulanmaktadır. Ayrıca ‘refakatçi ile seyahat etmelidir' ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçiye de promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde %20 indirim sağlanmaktadır.
– Devlet Demir Yollarında %50 indirim uygulanmaktadır.
– Belediye otobüsleri, Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. “Ağır engelli” ibareli raporu olanların bir refakatçisi engelli kişi ile beraber olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
– Şehirlerarası otobüslerde %30 indirim mevcuttur. Refakatçi indirimi yoktur. İnternetten bilet alımlarında bu indirimden faydalanma şansı yoktur.
– Özürlülerin spor imkanlarından faydalanmaları için özürlüler spor federasyonu kurulmuştur.
– Açık öğretim kayıtlarında ücret alınmamaktadır.
– Belediye toplu taşım araçlarından ücretsiz yada indirimli olarak faydalanmaktadırlar.
– H sınıfı sürücü belgesine sahip olan özürlüler yurt içinden aldıkları özel tertibatlı otomobillerde, katma değer vergisi indiriminden yararlanmakta ve taşıt alım vergisi ödememektedirler.
– H sınıfı sürücü belgesi olan özürlülerden uygun şartları taşıyanların yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı otomobiller için gümrük vergisi muafiyeti uygulanmaktadır.
– ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirler.
– Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler.
– Havaalanlarında, Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.
– ÖTV indirimli aracı olanlar yaşadıkları evlerin önüne ilgili belediyeye müracaat ederek Engelli Araç Park Yeri yaptırabilir.
– ÖTV indirimli alınan araçlar için Trafik Tescil Şubesine dilekçe ile başvurarak engelli araç park kartı temin edilebilir.
– Araç muayene istasyonlarında engellilere ait ÖTV indirimli araçlara öncelik hakkı vardır.
– Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün öğrenci yurtlarından özürlü öğrenciler istemde bulunmaları halinde faydalanabilmektedirler.
– Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından uygulanan harç ve öğrenim kredisi tahsisinde %40 ve üzerinde özürlü olduğunu belgeleyenlere öncelik tanımakta ve harç kredisinin geri ödenmesinde yönetim kurulu kararı ile %50 indirim yapılmaktadır.
– % 90 ve üzeri raporu olanlar motorlu taşıtlar vergisinden muaftırlar.
– Serbest meslek erbabı ve ücretli çalışan özürlü vatandaşlar ile kendisi özürlü olmasa bile ailesinde özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile ücretliler vergi indiriminden faydalanırlar.
– ÖMSS neticesine göre kamuda açık bulun özürlü kontenjanlarına atamaları yapılır.
– İş verenler belli bir mesleği olan özürlüleri mesleği gereğince çalıştırmak zorundadır.
– Özürlülük oranı ve dönemine bağlı olarak erken emeklilik hakkı mevcuttur.
– Türkiye’de özürlü vatandaşlarımız için Türkiye iş Kurumu, Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Özel Dershaneler, Belediyeler ve özürlülerle ilgili dernek ve vakıflar tarafından meslek edindirme kursları açılmaktadır.
ENGELLİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU
Özürlü kimlik kartı başvurusu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili il koordinasyon merkezlerinden yapılmaktadır. Ancak bu başvuru yapmadan evvel ilk olarak yapmanız gerken şeyler bulunmaktadır. Özürlü kimlik kartı başvurusu yapılırken memur sizden birkaç belge isteyecektir. Engelli kimlik kartı belgeleri şu şekildedir:
– Engelli Sağlık kurulu raporu
– Kimlik fotokopisi
– Kimliğin aslı