Engelli Olmak İsteyen Sağlamlar Var


ENGELLİ OLMAK İSTEYEN SAĞLAMLAR VAR

Kocaeli Engelsiz Yaşam Derneği, Marmara Spina Bfida Derneği, Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği, İzmit Bizim Bahçe Şizofren Engelliler Derneği, Kocaeli Elele Derneği, Kocaeli İl Engelli Meclisi Üyeleri Av. Emre Kalaycı, Dilek Karaca ve Şermin Atasoy’un hazır bulundu. Kocaeli Engelli Federasyonu olarak gerçekleştirilen ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgilendirme yapıldı. Başkan Doğan “Federasyon olarak hak temelli savunuculuk ilkesiyle Kocaeli ilinde çalışma yapmaktayız. Bu bağlamda engellilerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi çözüm yolları konusunda engelli dernekleri olarak ortak hareket ediyoruz” dedi.

RAPOR ALMA SÜREÇLERİ HIZLANDI

18 yaş altı Çocuklar için Özel Gereksinim Değerlendirmesi Raporu (ÇÖZGER) yönetmeliği nedeniyle randevu almak için 6 ay ve hastane bünyesinde yapılan Wisc-R testinin yapılması için 6 aya kadar bekleyerek yaklaşık bir seneye kadar rapor bekleyen çocukların ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetin azaltılması için etkin bir çalışma gerçekleştirildiği belirtildi.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon ile mağduriyet yaşayan 451 kişi rapor bitiş önceliğiyle çağrılarak ve Derince Eğitim Araştırma Hastanesinde Wisc-R testi yapan psikolog sayısı artırılarak yaşanan sorun giderilmiş oldu. Konuyla ilgili göstermiş oldukları yapıcı ve çözüm odaklı desteklerinden dolayı Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Mürsel Durmaz beye ve Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu başkanı Dr Ali Yiğit beye teşekkür edildi. Konuyla ilgili yönetmelikte yapılacak revizyonlar ve TBMM’de takibi için Türkiye Engelliler Konfederasyonu bünyesinde çalışmalar yapılacağı söylendi.

ENGELLİ OLMAK İSTEYEN SAĞLAMLAR VAR

Doğan, engelli raporu başvuru süreçleriyle ilgili başka çarpıcı bilgiler verdi. Engelli raporu almak için hastaneye başvuran engellilerden, rapor alma sürecinde herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak 3. Kademe yani Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi hakem hastanelerinde yüzde 40’ın ve hatta yüzde 25’in altında engeli olup itiraz sürecinde olan kişilerin yoğunluğu nedeniyle randevu süresinin olduğu tespit edildi.

Örneğin; sağlam bir birey engelli raporu için başvurduğunda hiçbir ücret ödemeden yaklaşık sekiz veya on doktorun kontrolünden geçerek yüzde 5-15 gibi bir oranla hastaneden rapor alıyor. Ancak bu oran yüzde 40’ın altında olduğu için itiraz ederek bir başka hastaneye tekrar yüne ücretsiz muayeneye gidiyor ve birkaç doktorun muayenesinden geçtikten sonra oran aynıysa rapor kesinleşiyor ancak farklı bir oran aldıysa 3. Dereceden hakem hastanesine itiraz için başvuruyor. Burada yine çeşitli doktorların kontrolünden ücretsiz geçtikten sonra yine 5-15 oranlarında yani yüzde 40’ın altında alıp raporu kesinleşiyor.

Yaklaşık 20 doktordan ücretsiz muayeneden geçen ve oranları yüzde 10-20 arasında olan yüzde 40’ın altında rapor oranıyla engelli haklarından yaralanmak isteyen normal kişiler bulunuyor. Doğan ”Engelli haklarından yararlanmak için yapılan sağlam başvurularının ve devlet imkânlarının israfının önlenmesi için gerekirse 2.başvuruda yüzde 40’ın altında çıktığında ücretini ödemek zorunda olacağı bir değişiklikle istismarın önüne geçilebilir” dedi.

ENGELLİ SORUNLARI AJANDASI

Engellilerin yaşadığı sorunların ilgili kurumlarla paylaşılması ve takip edilmesi amacıyla Kocaeli Engelli Dernekleri Federasyonu bünyesinde oluşturulacak veritabanıyla engelli sorunları ajandası oluşturulacak. Engelli ve engelliler ile ilgili hizmet veren kuruluşlarla yapılacak görüşmelerde tespit edilen sorunların takibi gerçekleşmiş olacak. Konuyla ilgili görüşmelere Temmuz ayında başlanıp ilk veriler ağustos ayında gerçekleşecek toplantıda kamuoyuyla paylaşılacak.

MAVİ KAPAKLAR SPASTİK ÇOCUKLAR’DA TOPLANACAK

Kocaeli Engelli Federasyonu ve Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği önderliğinde çeşitli sivil toplum, belediye ve işletmelerin birlikteliğinde hem doğaya bırakılan plastik atıkların azaltılması hem de mavi kapakların toplanması suretiyle tekerlekli sandalye ihtiyacını karşılayan mavi kapak kampanyası başlatılacak ve Temmuz ayında tekerlekli sandalye dağıtım komisyonu oluşturulacak. Daha önce İstanbul’da bulunan çeşitli derneklere ulaştırılmak suretiyle gerçekleştirilen mavi kapak kampanyası artık Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği ile Kocaeli’nde gerçekleştirilmeye başlanacak.

EL EMEKLERİ WEB ÜZERİNDE SATILACAK

Engelli ve Engelli ailelerinin yapmış olduğu el emeği ürünlerinin sergileneceği ve tüm telif haklarının federasyon bünyesinde olacağı sanal platformlarla ilgili çalışma yürütülmekte ve konuyla ilgili bilgilendirme ağustos ayı içindeki toplantıda demosu yapılacak.

3 ARALIK İÇİN ORGANİZASYON HAZIRLIĞI

3 Aralık Dünya Engelliler günü için ünlü sanatçıların katılım sağlayacağı çok büyük bir organizasyon hazırlığında olunduğu ve konuyla ilgili çalışmalar netleştikçe kamuoyuyla paylaşılacağı iletildi.

Yorumlar


Yorum bulunamadı.

© Kocaeli Valiliği Engelli Bilgilendirme Sitesi